Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mysterieuze sterfte onder grijze zeehonden

  •  
13-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
grijze zeehond met platvis

© Fotograaf: belterman

Bij de Zeeuwse Brouwersdam zijn deze week opmerkelijk veel dode grijze zeehonden gevonden. Elke dag stierf er eentje en de doodsoorzaak blijkt volslagen onduidelijk, aldus de de regionale krant PZC. Universiteit Utrecht doet onderzoek naar de doodsoorzaak van verscheidene grote zeehonden die afgelopen week zijn aangespoeld in de omgeving van de Zeeuwse Brouwersdam. De zeehondensterfte is volgens de onderzoekers een plaatselijk probleem. Elders in Zeeland en op de Wadden zijn niet meer dode zeehonden dan anders aangetroffen. 
“Dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Jaap van der Hiele van het Reddingsteam Zeeland afdeling Zuidwest (RTZ). “Het zijn allemaal gezonde volwassen zeehonden, met goed gevulde magen en zonder verwondingen aan de buitenkant.”

Virus, gif of visnetten

De eerste dode zeehond werd vorige week zondag gevonden in de bocht van Ellemeet. Alle kadavers worden direct naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gebracht voor analyse. Over de oorzaak van de sterfte blijft het voorlopig speculeren. Is het een virus of vergiftiging? Maar het is lastig om zo’n grote zeehond te vergiftigen. En het gaat ook niet om vissersnetten, daarvan zou je dan sporen op het lijf zien. Het rare is juist dat er niks te zien is, geen verwondingen of ontstekingen. En het gaat alleen om grijze zeehonden en zijn geen gewone zeehonden gevonden.
Bekijk de beelden van de grijze zeehonden die voor Vroege Vogels TV zijn gemaakt bij de Brouwersdam:
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.