Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nachtzwaluw, koning van de ratelaars

  •  
28-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
741 keer bekeken
  •  
nachtzwaluw Posthumaar

© nachtzwaluw, foto: Posthumaar

Open zandverstuivingen met voldoende insecten en vooral voldoende rust. Dat zijn de ingrediënten die je nodig hebt om nachtzwaluwen te plezieren. Boswachter Erik de Jonge en zijn collega's van Het Brabants Landschap hebben dat goed begrepen. In de Zuren Hoek, een natuurgebied in de Brabantse Wal bij Bergen op Zoom zijn in deze tijd volop nachtzwaluwen te horen.
In het broedgebied van de nachtzwaluw heeft dit weekend een flinke heidebrand gewoed. De brand was snel onder controle alleen zijn een aantal nesten van de nachtzwaluw waarschijnlijk wel gesneuveld.
Deze reportage werd in juni 2018 uitgezonden en is op 30 december 2018 opnieuw uitgezonden als 'Beste van Vroege Vogels 2018'.
Schepnet
Zo mysterieus als hij klinkt, zo ziet hij er ook uit. Met zijn enorme snappen gedraagt hij zich 's nachts als een soort vliegend schepnet, dat insecten uit de lucht vangt.
Zijn ratelende geluid is eerder met een insect of een amfibie te verwarren dan met een andere vogel. De snor en de sprinkhaanznager bijvoorbeeld, die ratelen ook wel, maar toch behoorlijk anders, zo leren Dick de Vos en Henk Meeuwsen ons in deze editie van hun vogelzangcursus. Dan zitten de veenmol (een soort krekel) en de rugstreeppad met hun geluid toch een stuk dichter bij de nachtzwaluw.

Meer over:

nachtzwaluw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.