NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nationaal Vogelconcert

  Nationaal Vogelconcert
  Joost van Bruggen van Sovon met zijn richtmicrofoon. Foto: Henny Radstaak

  Begin mei is de vogelzang op z'n hoogtepunt. De mannetjes - want vooral de mannen laten zich luidruchtig horen - proberen met hun zang een partner te lokken en/of hun territorium te verdedigen. De meeste soorten beginnen al vroeg voor zonsopkomst met zingen, andere gaan de hele nacht door en sommige uitslapers laten zich pas horen als de zon op is. Vroege Vogels brengt daarom het Nationaal Vogelconcert.

  De vogelzang is op drie verschillende momenten te horen: globaal een uur vóór zonsopkomst, rond het moment dat de zon opkomt en een uur daarna. En elk landschap heeft zijn eigen soorten. Daarom zijn we met onze microfoons in het bos (Egheria in Twente, waar we rondgeleid werden door vogelaar Carl Derks), het riet en moeras (Oude Rijnstrangen, Gelderse Poort, samen met Joost van Bruggen) de stad (Vondelpark in Amsterdam met bioloog Camilla Dreef), de duinen (Kennemerduinen met bioloog Thijs Fijen) en de weide (Vijfheerenlanden, Zuid-Holland met Astrid Kant).

  Het orkest van het Nationaal Vogelconcert bestaat o.a. uit nachtegaal, koekoek, zwartkop, tuinfluiter, blauwborst, merel, zanglijster, kleine karekiet, koolmees, raaf, groene specht, grote bonte specht, boomleeuwerik, halsbandparkiet, bosuil, winterkoning, nijlgans, meerkoet, vink, grutto, kerkuil, houtsnip, vuurgoudhaantje, roodborst, tureluur.

  Voor de liefhebber maken we ook een speciale podcast van het Nationaal Vogelconcert die te downloaden is op NPO Radio 1

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio