Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nationale Tuinvogeltelling: al 15 jaar vogels tellen

  •  
22-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
tuinvogels

© Fotograaf: michel66

Jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, allemaal tegelijk in één weekend, al 15 jaar lang. Dat is de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek. Wat heeft dat tellen nou opgeleverd in al die jaren?
Tuinen zijn ontzettend belangrijk voor vogels om de winter te overleven, dat is het eerste wat we leren van de Tuinvogeltelling. Waar mensen steeds meer ruimte innemen, wordt het leefgebied van veel vogels en andere soorten kleiner. Daar kunnen we dus iets voor teruggeven: een natuur- en vogelvriendelijke tuin.

Recordaantallen

Dat bleek bijvoorbeeld tijdens de strenge winter van 2013 toen ons land in de ban was van de Elfstedenkoorts. Er werden tijdens de Tuinvogeltelling recordaantallen grote bonte spechten en vinken geteld, wel twee keer zoveel als gebruikelijk. Het is in tuinen net wat warmer en er is net wat meer eten te vinden en daar maken vogels dankbaar gebruik van.

Groen is gezond!

Ten tweede heeft de Tuinvogeltelling bijgedragen aan alle aandacht die er inmiddels is voor het belang van een groene leefomgeving. De trend is zich aan het keren: van een tuin vol stenen, naar een tuin vol leven. Zelfs de Gezondheidsraad adviseert om het groen in steden uit te breiden. Het verband tussen natuur dichtbij en de (geestelijke) gezondheid is overduidelijk bewezen.

Groot gedachtegoed

Nu was die groene beweging waarschijnlijk ook best op gang gekomen zonder de Tuinvogeltelling. Maar 15 jaar geleden was de gedachte dat groene dorpen en steden belangrijk zijn voor dieren én mensen nog best nieuw. Door tuinvogels te tellen, staan mensen even stil bij de schoonheid en de waarde van (stads)natuur. Zo klein kan een groot gedachtegoed dus beginnen: met een roodborst in een achtertuin of een pimpelmees aan een vetbolletje op het balkon.

Opzienbarende wending

Ten derde zijn er natuurlijk heel erg veel gegevens verzameld. Al die tellingen samen laten in de loop der jaren veranderingen zien. Een opzienbarende en tegelijkertijd alarmerende wending is bijvoorbeeld de afname van de spreeuw van de 3e plek tijdens de allereerste Tuinvogeltelling in 2003 naar een plek buiten de top 10 in 2016. Niet voor niets was 2014 het Jaar van de Spreeuw, met veel onderzoek naar deze soort.
Tel op 27 of 28 januari 2018 een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon. Meedoen is leuk en gemakkelijk! Scholen kunnen eerder tellen en vanaf vrijdag 26 januari insturen. Aankomende zondag 28 januari zal Vroege Vogels ook weer meetellen en zal er een tussenstand bekend worden gemaakt > Luister dus zondag tussen 7.00 en 10.00 uur naar Vroege Vogels Radio op NPO Radio 1.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.