Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuur in mensenland: wat is échte natuur?

  •  
27-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
Martin_Drenthen

© Martin Drenthen. Foto: Henny Radstaak

"God schiep de wereld, maar wij schiepen Nederland". Volgens filosoof Martin Drenthen wordt deze uitspraak van de Franse vrijdenker Voltaire vaak, maar onterecht aangehaald. Lang voordat we als mensen het land naar onze hand gingen zetten, was er al natuur in Nederland. Maar volgens velen vinden we echte natuur pas ver weg van hier. En nieuwe natuur maken we gewoon zelf. Maar dat gaat vaak niet zonder slag of stoot: wat nieuwe wildernis is voor de een, is een groene leugen voor de ander.

'Echte' natuur?

Wat is nou eigenlijk echte natuur in Nederland? En hoe krijg je omwonenden mee bij het ontwikkelen van nieuwe of het herstel van oude natuur? Waar botst het? En wanneer gaat het goed? Staan we inmiddels al niet te veraf van wat we echte natuur noemen? Met Martin Drenthen, hoofddocent milieufilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, wandelen we filosoferend door de Millingerwaard, natuurontwikkelingsgebied langs de Waal, ten oosten van Nijmegen. 

Meer over:

natuurfilosofie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.