NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Natuur in Noordzee nauwelijks beschermd

  Noordzee
  Bron: Wereld Natuur Fonds

  Het grootste natuurgebied van Nederland, de Noordzee, wordt nauwelijks beschermd. Na jarenlang onderhandelen zou bijvoorbeeld een derde van de Doggersbank gevrijwaard worden van visserij, maar dat wordt nu slechts vijf procent. Natuurorganisaties dienden een klacht in bij de Europese Commissie.

  Doggersbank, Klaverbank en Friese Front

  Zo’n 20 procent van de Nederlandse Noordzee aangewezen als ‘beschermd gebied’, waaronder Doggersbank, Klaverbank en Friese Front. Deze gebieden vallen onder het Natura 2000 netwerk. Eind juni zijn voor deze gebieden beheerplannen ingediend bij de Europese Commissie. Voor de Doggerbank is voorgesteld om de zegenvisserij (met touwnetten) toch toe te staan, tot grote onvrede van natuurorganisaties.  

  Expeditie Doggersbank

  De Doggersbank is een paaigebied voor vissoorten als schol, wijting en kabeljauw, maar ook voor schelpdieren, zeehonden, roggen, bruinvissen, dolfijnen en vele vogelsoorten zoals jan-van-gent en noordse stormvogel. Expeditie Doggerbank duikt al jaren in dit gebied om visnetten te bergen, maar ook om de bijzondere natuur in kaart te brengen. Onlangs vonden ze nog een nieuwe diersoort voor Nederland gevonden tijdens een expeditie. 

  Wettelijk aangewezen natuurgebieden 2017

  A. Doggersbank - B. Centrale Oestergronden - C. Friese Front - D. Klaverbank - E. Noordzeekustzone - F. Borkumse Stenen - G. Voordelta - H. Vlakte van de Raan - I. Bruine Bank

  Noordzee

  Kaart 1: Huidige wettelijk aangewezen ‘beschermde gebieden’ in blauw (deze vallen allemaal onder Natura 2000). In totaal ± 20 procent van de Nederlandse Noordzee. Overige gebieden komen mogelijk in aanmerking voor bescherming. Bron Stichting Noordzee

  Lees meer Wereld Natuur Fonds

   

   

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media