Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuur op tafel

  •  
06-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tafelstuk of 'der Merkelsche Tafelaufsatz'
Dit bijzondere stuk zilverwerk is één van de hoogtepunten uit de collectie van het Rijksmuseum. Het is een pronkstuk om bij feestelijke gelegenheden op tafel te zetten. Zoiets heet een 'Tafelsaufsatz' of tafelstuk. Op de schaal kan fruit worden uitgestald. Deze pronkschaal is in 1549 gemaakt door de toen wereldberoemde zilversmid Wenzel Jamnitzer. Hij maakte het stuk in opdracht van de stad Neurenberg, waar hij woonde. Het tafelstuk was waarschijnlijk bestemd om aan keizer Karel V te schenken, wanneer hij de stad zou komen bezoeken. Dit is echter nooit gebeurd. Jamnitzer heeft onwaarschijnlijk knap werk geleverd in een nieuwe techniek. Alle twijgjes en bloemetjes, die op het eerste gezicht gewoon gedroogd lijken, zijn stuk voor stuk in zilver gegoten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.