NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Natuurfilmer Michael Sanderson kiest mooiste filmpje

  Michael Sanderson
  Natuurfilmer Michael Sanderson

  Michael Sanderson is natuurfilmer en behoort sinds enkele jaren bij de internationale top. De BBC schakelde hem in voor Planet Earth 2 nadat ze zijn materiaal hadden gezien van de slingerapen (spider monkeys) in Guatemala. In de aflevering Jungles zijn de beelden te zien die hij hoog in de bomen daar filmde.

  De fascinatie voor apen is begonnen toen Michael op Madagaskar vrijwilligerswerk deed en in de vrije tijd met zijn camera de bossen introk en Maki’s filmde. Vanaf het moment dat hij oog in oog kwam met de apen was hij verkocht en is zich vanaf toen, op zijn 19e, alleen nog op natuurfilmen gaan richten. Zijn bedrijf heet ook Ateles, geïnspireerd op de slingerapen van Midden- en Zuid Amerika.

  Planet Earth in de polder

  In 2008 was hij een van de eersten die begon te werken met drones, de vliegende camera’s. Voor De Nieuwe Wildernis filmde hij de Oostvaardersplassen als we daarvoor nog nooit gezien hadden.  

  Voor Planet Earth filmde hij de rivierdolfijnen in de Amazone. Zijn drone shots leverde niet alleen prachtige beelden op, maar leverde ook nieuwe informatie op over deze bedreigde dieren. Vanuit de lucht was goed te zien dat de dolfijnen in groepen jagen en niet solitair te werk gaan, wat altijd gedacht werd. Bij de making-off van die aflevering zie je hoe een enorme storm en regenbui zijn drone vernielde. Gelukkig is Michael handig en had hij zijn soldeerbout met zonnepaneeltje bij zich in de jungle en kon hem repareren.

  Jury Zelfgeschoten

  Voor de populaire rubriek Zelfgeschoten op de site van Vroege Vogels heeft Michael Sanderson het beste filmpje van 2016 gekozen. Hieronder vind je de tien genomineerden. De winnaar is zondag 22 januari 2017 in de radiouitzending bekendgemaakt. En de winnaar is de bibberende zilverreiger van Rob Struyk die voor het eerst op het ijs staat. Gefeliciteerd!

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio