Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurmonumenten peilt oordeel over landschap

  •  
29-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
landschap Rob Rokven
Natuurmonumenten vraagt de bevolking zich uit te spreken over de ontwikkeling van het Nederlandse landschap. Tot 9 januari kan iedereen meedoen aan de Nationale Landschap Enquête.

Veranderingen

Volgens de natuurorganisatie verandert het landschap onvoorstelbaar snel door de aanleg van industrieterreinen, kantoren, megastallen, distributiecentra, zonneparken, windmolens, snelwegen en woonwijken. In de open ruimte verdwijnt dagelijks acht hectare die in cultuur wordt gebracht.

Beschermde natuur

De overgang naar duurzame energie is van het grootste belang. Er zijn nog genoeg oppervlaktes op lege daken om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen in plaats van in natuurgebieden. Slechts 13 procent van het landoppervlak bestaat uit beschermde natuur. “Laat die 13 procent ook écht natuur blijven. Verander haar niet in een energiefabriek”, zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. “Als we niet opletten, verdwijnt de schoonheid en weidsheid van ons land en de ruimte voor de natuur.”
De bevolking kan via het onderzoek aangeven hoe moet worden omgegaan met zaken zoals woningbouw, landbouw, industrie en infrastructuur.
Bron: ANP, Natuurmonumenten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.