Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Natuurnetwerk komt niet op tijd af’

  •  
11-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ecoduct_Woeste_Hoeve.jpg
Er komt te weinig natuur bij om de natuurdoelen die Nederland zichzelf heeft gesteld te halen. Daarvoor waarschuwen Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten en ANWB-baas Frits van Bruggen in een opiniestuk in Trouw. De twee roepen de minister op om met de provincies een inhaalslag te maken.

Twintig jaar later dan beloofd

In 2013 is afgesproken dat in 2027 het Natuurnetwerk Nederland (NNN) klaar moet zijn, voorheen heette dat de Ecologische Hoofdstructuur. De provincies beloofden 80.000 hectare nieuwe natuur aan te leggen. Maar volgens Van den Tweel en Van Bruggen “zit er niet veel schot meer in dit project”. Er moet nog 44.000 hectare natuur bij.
Volgens de twee directeuren “doen enkele provincies weinig tot niets meer aan natuurontwikkeling”. Als op dit tempo wordt verdergegaan, wordt het natuurnetwerk pas in 2049 voltooid. “Twintig jaar later dan beloofd.”

Natuur van A naar Beter

Natuurmonumenten en de ANWB zien een belangrijke rol voor minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hoewel het natuurbeleid al in 2011 naar de provincies is overgeheveld, is de minister nog steeds verantwoordelijk. “Zij moet zorgen dat het natuurbeleid wordt uitgevoerd en er voldoende mensen en geld beschikbaar zijn om dat te kunnen doen.”
De twee organisaties roepen Schouten op om na de Provinciale Statenverkiezingen om de tafel te gaan zitten met de Gedeputeerde Staten en tot een plan van aanpak te komen. “Zo helpt dit kabinet niet alleen onze wegen, maar ook de natuur van A naar Beter.”
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.