Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Haaien Caribisch gebied worden beschermd

  •  
04-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
Tijgerhaai voor de kust van Saba / foto: Save our Sharks

© Tijgerhaai voor de kust van Saba / foto: Save our Sharks

Gisteren is in Miami een belangrijk stap gezet voor de bescherming van haaien in het hele Caribisch gebied. Op aandringen van Nederland is besloten om acht soorten voor te dragen voor bescherming onder het Specially Protected Areas and Wildlife (SPAW) Protocol, het enige grensoverschrijdende wetgevende instrument voor natuurbescherming in de Cariben.
“Wij zijn zeer verheugd dat ons voorstel op zoveel steun kon rekenen” aldus Paul Hoetjes, coördinator natuurbeleid in Caribisch Nederland van het ministerie van EZ. “Een jaar geleden hebben wij het Yarari reservaat voor haaien en walvissen in de wateren van Bonaire en Saba ingesteld. De bescherming van haaien in het hele Caribisch gebied is de logische volgende stap.”

Bedreigde soorten

Het Ministerie van EZ heeft in overleg met de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (NEV) een shortlist van acht soorten, te weten drie soorten hamerhaai, walvishaai, oceanische witpunthaai, zaagvis (waarvan weinig mensen weten dat het een haaiensoort is) en twee soorten mantaroggen (nauw verwand aan haaien) voorgedragen om opgenomen te worden in de beschermde soortenlijst. Het zijn allen soorten die door menselijk handelen bedreigd worden in hun voortbestaan in het Caribisch gebied en die bescherming nodig hebben om voor de toekomst behouden te blijven.
De goedkeuring van het voorstel is een belangrijke eerste stap naar definitieve opname in het protocol. In februari wordt definitief gestemd en zal besloten worden of de bescherming daadwerkelijk van kracht wordt.
Bron: Save our sharks
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.