Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Nederlander bereid tot simpele stappen voor beter klimaat

  1010_mensen_03.jpg

  Het overgrote deel van de Nederlanders wil simpele stappen zetten om uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan, als hen maar wordt verteld hoe dat kan of als ze daarmee geld kunnen besparen. Daarnaast vindt de helft van de Nederlanders dat er dringend actie moet worden ondernomen om klimaatverandering tegen te gaan. Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek van Microsoft en hetkanWel.nl op MSN, ter gelegenheid van de klimaatcampagne 10:10, een wereldwijd initiatief om ons energieverbruik met 10% te verminderen. Aan het online onderzoek namen 2709 mensen deel.

  Tweederde van de Nederlanders is bereid om één dag per week de fiets te pakken of met het openbaar vervoer te reizen. Daarnaast wil 60% van de mensen graag één dag in de maand thuiswerken met behulp van bijvoorbeeld videoconferencing. De helft van de Nederlanders ziet zich wel in de auto of trein stappen om met vakantie te gaan in plaats van het vliegtuig te nemen. Wat verder opvalt, is dat veel mensen (63%) best één dag in de week vlees willen laten staan. Naast deze simpele stappen waartoe veel mensen bereid zijn, blijkt geldbesparing een belangrijke motivatie (25%) om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

  Het initiatief 10:10 wil mensen aansporen om zelf op een eenvoudige manier energie te besparen en doet dat onder meer met de 'Grote 10:10 Test' van de Vara op Nederland 1 op zondag 10 oktober 2010 om 20.30 uur. Microsoft is deelnemer en partner van 10:10 en heeft voor de campagne een website als hulpmiddel ontwikkeld: Mijn 10:10. Hierop kunnen mensen een persoonlijk actieplan maken aan de hand van uiteenlopende tips om doelgericht energie te besparen. Sabine Hess, verantwoordelijk voor Ecologische Duurzaamheid bij Microsoft Nederland, over dit initiatief: "We geloven net als 10:10 dat het belangrijk is om mensen bewust te maken van het belang van duurzaamheid. Iedereen kan met eenvoudige stappen een verschil maken in het verlagen van  energieverbruik. Je moet alleen even weten hoe. Mijn 10:10 helpt daarbij."

  Microsoft Nederland stelde eerder tot doel om vanaf 2007 in 5 jaar tijd 30 procent minder CO2 uit te stoten. Dit wil Microsoft Nederland onder andere realiseren door het gebruik van energiebesparende functies in Windows 7 te stimuleren en door voorop te lopen in 'Het Nieuwe Werken'. Medewerkers kunnen met ‘Het Nieuwe Werken’ zelf bepalen waar en wanneer zij werken en hebben de mogelijkheid om flexibel te  kiezen voor het openbaar vervoer. Microsoft Nederland bespaart hiermee de CO2-uitstoot van gemiddeld 100 auto’s per jaar.

  Bron: Microsoft

  Geplaatst in: Nieuws