NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nederlander strijdt tegen boskap Madagaskar

  Zazamalala bos Madagaskar
  Zazamalala bos Madagaskar

  Madagaskar kent twee bijzondere en zeer gewilde houtsoorten: ebben en pallisanders, en die worden dus massaal gekapt op het eiland. 125 miljoen jaar geleden kwam dit stukje land los van Afrika.

  En omdat de dieren en planten werden afgescheiden van de rest van Afrika, is op Madagaskar een unieke wereld ontstaan. Een wereld van zeldzame soorten zoals allerlei verschillende lemuren. Andere bekende dieren die alleen op Madagaskar leven zijn bijvoorbeeld de madagaskardaggekko, de komeetstaartvlinder, de fossa. Ook komt een groot aantal soorten kameleons voor op het eiland. De nationale bomen van Madagaskar zijn de baobab en de reizigersboom. Een bekende boom uit Madagaskar die wereldwijd in de tropen wordt aangeplant.  

  Beschermheer

  De blinde Nederlandse psycholoog Dr. Simon Rietveld is oprichter van het Zazamalala bos in West Madagaskar. Hij kocht een stuk bos aan om het te beschermen tegen kap. Hierin betrok hij ook de lokale bevolking, wetende hoe belangrijk het is om de lokale bevolking bij het bos te betrekken.

  “Vroeger hakten ze de bomen om en vingen de wilde dieren, maar nu zijn de lokale mensen razend enthousiast over het Zazamalala bos, want ze hebben ontdekt dat er rond het bos veel meer regen valt, waardoor ze in de omgeving meer voedsel kunnen verbouwen.”

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media