Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nergens meer meervleermuizen dan hier

  •  
22-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
Meervleermuis
De bunkers uit de Tweede Wereldoorlog vormen in de Hollandse Duinen een walhalla voor vleermuizen, waaronder de allergrootste populatie meervleermuizen van Europa.
In een rijk westers land als Nederland worden huizen steeds beter geïsoleerd en wordt landschap gladgestreken, waardoor de oorspronkelijke verblijfplaatsen van vleermuizen, in bouwvallen, en gaten en spleten in woonhuizen, in rap tempo verdwijnen. In de duinen zijn de Duitse bunkers – ondanks hun nare oorsprongsgeschiedenis – daarom een regelrechte uitkomst voor vleermuizen.
Er komen wel zeven soorten in de bunkers voor: watervleermuis, meervleermuis, baardvleermuis, grootoorvleermuis, franjestaart, soms vale vleermuis en ruige dwergvleermuis. Die soorten gaan goed samen; ze hangen zelfs door elkaar. Vooral de hoeveelheid meervleermuizen valt op: het zijn er 268 à 270 van de 700 die er in Nederland voorkomen. Daarmee is het de grootste populatie meervleermuizen van Europa. De meervleermuis is een grote vleermuis met opmerkelijk grote voeten. Het is de zeldzaamste vleermuis van Europa, en tevens de snelste (35 km per uur tijdens de jacht).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.