Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nestbescherming grote karekieten succesvol

  •  
04-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
grote_karekiet_jvbeilen.jpg

© Fotograaf: jvbeilen

De grote karekiet is een zeldzame rietvogel. Het aantal grote karekieten in Nederland is nog maar klein (circa 100 paar), maar we weten steeds beter wat nodig is om ze te helpen. Het juiste soort rietland is cruciaal.

Oud en stevig riet

Ganzen eten graag van jong riet. Oud en stevig waterriet, zoals dat langs de oevers van veenplassen en ander natuurwater groeit, is oa. daardoor zeldzaam geworden. Voor de grote karekiet is dat een probleem en dat heeft vooral te maken met het zware nest, dat door jong riet of andere vegetatie niet gedragen kan worden. In het riet leven de grote karekieten vooral van middelgrote insecten.
Op de Loosdrechtse plassen heeft het riet ook veel last van de grazende ganzen. Onder andere met behulp van netten, is daarom geprobeerd het oude riet vrij te houden van grazers. Dat werkt. De grote karekiet, die bij erg kritisch is op de kwaliteit van zijn wuivende leefgebied, profiteert er meteen van: afgelopen week klommen de eerste jonge grote karekieten uit hun nesten in Loosdrecht.

De trek van de grote karekiet

Tegelijk zou het ook kunnen zijn dat de grote karekieten een probleem ondervinden in hun overwinteringsgebieden. Maar waar dat is, dat is nog helemaal niet duidelijk. Luister naar de reportage over de trek van de grote karekiet. 
Om de grote karekiet meer overlevingskansen te geven, werkt Vogelbescherming samen met de Werkgroep Grote Karekiet Loosdrecht, het Recreatieschap Midden-Nederland, Natuurmonumenten, Sovon, de Radboud Universiteit, Waternet en particuliere eigenaren in Loosdrecht. Voor het onderzoek naar de trek van de karekieten werken we samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Lund (Zweden).

Meer over:

grote karekiet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.