NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • New York stopt met investeren in fossiele brandstof

  New York taxi
  New York, bron: pixabay

  Na meer dan vijf jaar volhardend campagne voeren vanuit New Yorkers, kondigde Bill de Blasio, burgemeester van New York, aan dat de stad zal afstoten van fossiele brandstoffen en een rechtszaak heeft aangespannen tegen vijf grote fossiele brandstof bedrijven, waaronder BP en Royal Dutch Shell.

  Desinvestering fossiele brandstof

  De vijf grootste pensioen fondsen van de stad die samen 190 biljoen dollar waar zijn, stoppen met het investeren van ongeveer 5 miljard in fossiele brandstof bedrijven. De aankondiging van New York brengt het totale aantal wereldwijde desinvesteringen in fossiele brandstof naar 810 instellingen die goed zijn voor meer dan 6 biljoen aan activa.

  “De strijd aan met fossielebrandstofbedrijven”

  “New York staat op voor toekomstige generaties door de eerste grote stad in de VS te worden waar pensioenfondsen niet investeren in fossiele brandstof”, zei burgemeester de Blasio. “Tegelijkertijd gaan wij de strijd aan met fossielebrandstofbedrijven die op de hoogte waren van de effecten van de brandstof en die opzettelijk het publiek hebben misleid on hun winsten te beschermen. Terwijl het klimaat blijft verslechteren, is het aan fossiele brandstofbedrijven die ons in deze positie hebben geplaatst om de kosten te dragen om New York veiliger en veerkrachtiger te maken.

  Kwetsbaar voor opkomende zee

  New York wordt vanaf vandaag volgens burgemeester Blasio een hoofdstad van deze planeet in de strijd tegen klimaatverandering. “De stad is kwetsbaar voor de opkomende zee. Sinds Sandt begrijpen New Yorkers het risico, vooral voor de armsten en meest kwetsbare”, aldus Blasio.

  Rechtszaak fossiele brandstofbedrijven

  New York start een rechtszaak tegen de grootste investeerders in fossiele brandstof die daarmee het meest bijdragen aan de klimaatcrisis: ExxonMobil, Cevron, BP, Shell en ConocoPhillips. New York eist schadevergoedingen voor de miljarden die de stad heeft geinvesteerd om de stad voor te bereiden op de stijgende zeespiegel, stormen en hogere temperaturen. In 2012 verwoestte superstorm Sandy gemeenschappen en was het de op één na duurste storm tot nu toe een schade van meer dan 65 miljard dollar.

  Bron: Fossielvrij NL

  Geplaatst in: Nieuws