NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nico Dijkshoorn prijst de merel

  merel_33.jpg
  Merel Nico Dijkshoorn

  Met zijn prachtige gezang luistert hij de dagen op. Soms hoor je hem zelfs na zonsondergang nog  vrolijk kwetteren. De merel: komt uit de familie van de lijsters en is één van de uitbundigste vogels in onze tuin als het gaat om zang en gekwetter.

  In 2010 werd de merel verkozen tot de mooiste zanger van alle vogels in Nederland. Twee jaar later werd zijn zang zelfs uitgeroepen tot het allermooiste natuurgeluid. Merels zijn luidruchtig. Als er een kat in de buurt is, waarschuwen ze met hun luide alarmroep andere dieren.

  Mannetjes merels zijn  geheel zwart en hebben een prachtige oranje snavel. De vrouwtjes zijn donkerbruin van kleur met een iets lichtere bruinge streepte borst. Merels zijn echte alleseters. Tussen bladeren en gras zoeken ze driftig naar insecten, wormen, bessen, zaden en andere lekkere hapjes.

  Hun nesten zijn niet goed verborgen en daarom verliezen ze veel eieren aan katten, kraaien en andere rovers. Maar, dat is geen probleem: ze leggen wel drie tot vier broedsels per jaar. Tegenwoordig is de merel samen met de huismus de meest voorkomende en bekendste broedvogel van ons land.

  Ambassadeur van de merel als nationale vogel is Nico Dijkshoorn. Dichter, muzikant, columnist en schrijver. Bij het grote publiek is hij bekend door zijn wekelijkse optreden in het televisieprogramma De Wereld Draait Door waar hij prachtige columns ten gehore brengt.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media

Meer in Fragment TV