Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw bos erbij voor het klimaat

  •  
24-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_108051.jpg
De Nederlandse bos- en houtsector wil 100.000 hectare nieuw bos in Nederland. De nieuwe bosaanplant beslaat een gebied dat groter is dan de Veluwe. Kosten, ruim drie miljard euro, verspreid over dertig jaar, schrijft Trouw.

Groenplan

In het groenplan wordt voorgesteld om onder meer 20.000 hectare nieuw bos te planten op bestaande natuur- en recreatieterreinen. Daarnaast wordt 30.000 hectare bestemd voor 'tijdelijke natuur' op landbouwgronden, industrieterreinen en op braakliggende bouwgrond. Het plan ziet ook mogelijkheden voor nieuw bos in het Groene Hart in de Randstad en in de Veenkoloniën van Groningen en Drenthe.

Houthandel

Verder moet volgens de plannenmakers het gebruik van hout gestimuleerd worden. In bestaande bossen komt dan meer het accent op productie van hout te liggen en kan de opbrengst met de helft worden vergroot. Het planten van productievere boomsoorten, zoals larix en beuk, hoeft geen nadelige gevolgen te hebben voor de natuurwaarden, aldus het actieplan.
Met dit plan wil de sector een grote bijdrage leveren aan de Nederlandse klimaat- en energiedoelstellingen. Het voorstel wordt woensdag tijdens de Nationale Klimaattop in Rotterdam gepresenteerd. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) heeft de top bijeen geroepen om het VN-klimaatakkoord van Parijs om te zetten in concrete acties.
Natuur- en milieuorganisaties, houtverwerkers, papier- en kartonfabrieken, chemische bedrijven, de timmerindustrie, boseigenaren en bosbeheerders hebben gezamenlijk een jaar aan het groenplan gewerkt.
Bron: ANP en Trouw

Meer over:

bos, hout
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.