NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nieuwe type kippenboerderij goedgekeurd door Dierenbescherming

  Kippen
  kippen, fotograaf: jeanet1

  Kipster is een nieuwe kippenboerderij in Venray waar kippen de ruimte hebben om binnen en buiten rond te lopen. De ondernemers van Kipster stelden zichzelf de vraag; Hoe zou een kippenboerderij eruitzien als we helemaal opnieuw konden beginnen? 

  Kipster goedgekeurd door de Dierenbescherming

  De kippen hebben de ruimte en de boerderij heeft ook binnen natuurlijk licht. Ook zijn er binnen en buiten bomen en boomstronken aanwezig. Er is minder ruimte dan op boerderijen die biologische eieren mogen leveren. De meeste ruimte gebruiken de kippen toch niet en kan beter benut worden, zegt mede-initiatiefnemer Ruud Zanders. Kippen blijven namelijk graag dicht bij hun nachtverblijf om te kunnen schuilen. Door al deze aandacht voor detail heeft de Dierenbescherming Kipster goedkeuring gegeven. 

  Productie kippenboerderij

  Kipster gaat burgers van hanenvlees produceren die door partner Lidl verkocht gaan worden. De eieren en kipburgers zullen ook in de schappen bij de supermarkt verschijnen. Later zullen ook kipburgers verkocht gaan worden. De vernieuwde boerderij is aanzienlijk duurder om te bouwen maar dit wordt terug gewonnen met het opwekken van eigen elektriciteit. Hierdoor zijn de eieren iets duurder. 

  Reacties op Kipster

  Er zijn wisselende reacties vanuit de pluimveehouderij. “Sommige mensen zijn heel enthousiast, andere zijn sceptisch”, aldus Zanders. De initiatiefnemers vinden Kipster geslaagd als binnen drie tot vijf jaar er nog meer Kipster boerderijen staan. Vrijdag opent de eerste boerderij haar deuren.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws