Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw: de vermiljoenkever_15_06_2012

  •  
15-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Nederland is een nieuwe diersoort rijker: de vermiljoenkever. Het felrode insect is ontdekt in een natuurgebied bij Eindhoven. De kever is nooit eerder aangetroffen in Nederland of België en is zeer zeldzaam in de rest van Europa.
Dré Teunissen en Cor Vendrig, twee leden van de Nederlandse Entomologische Vereniging, troffen de dieren in januari aan achter de schors van twee eiken. De larven leven van afbrekend hout achter schors, maar ze voeden zich waarschijnlijk ook met andere houtbewonende insecten.
De kever, met als wetenschappelijke naam Cucujus cinnaberinus, is in Europa zeldzaam en via de Habitatrichtlijn beschermd. Dit betekent dat Nederland de soort strikt moet beschermen door een aantal verboden in te stellen op onder meer vangen en op het verstoren van voortplantings- of rustplaatsen. Als de soort zich hier voor langere tijd handhaaft, zullen in de toekomst beschermde gebieden voor de soort moeten worden aangewezen.
De vermiljoenkever is één tot anderhalve cm groot en sterk afgeplat. Het grootste deel van het lichaam is felrood (vandaar de naam vermiljoenkever), terwijl de poten, de sprieten en bovenkaken zwart zijn. Ze lijken wel wat op vuurkevers, maar ze hebben opvallende brede wangen, waardoor de kop de vorm van een hartje heeft.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.