Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw heideveld bij Roosendaal

  •  
14-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Nachtzwaluw

© Gijs de Jonge

Op landgoed Visdonk bij Roosendaal wordt een voormalig stuk landbouwgrond omgevormd tot heideveld. Natuurmonumenten start half februari met de inrichting van het nieuwe heideveld. Dat vormt straks de verbindende schakel tussen een aantal bestaande heideveldjes in de omgeving van het Rozenven.

Belangrijke biotoop

Veel dieren die op de heide leven kunnen profiteren van het nieuwe gebied. Bijzondere vogels zoals de nachtzwaluw en de boomleeuwerik bijvoorbeeld, of reptielen zoals de levendbarende hagedis. Ook is de heide belangrijk voor allerlei insecten zoals bijen en vlinders.

Heidezaad uit de omgeving

De bovengrond van het perceel dat voorheen in gebruik was voor de landbouw, wordt afgegraven zodat de oorspronkelijke zandgrond aan de oppervlakte komt. Daarna wordt heidemaaisel van omliggende heidevelden verzameld en verspreid over het afgegraven perceel. De zaden uit het maaisel kiemen op het kale zandbed. Het duurt dan nog een aantal jaren voordat de heide op het nieuwe perceel goed ontwikkeld is.
Bron: Natuurmonumenten, Nature Today

Meer over:

roosendaal, heide
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.