NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nieuw in Europa: de Amerikaanse Rus

  Amerikaanse Rus
  Juncus acuminatus oftewel Amerikaanse rus. Fotograaf: André Aptroot

  Een nieuwe exoot is gearriveerd in Nederland: de Amerikaanse rus. Deze plant is meegekomen uit Amerika en komt voor zover bekend op één plek voor op het Europese continent. Vooralsnog vormt de plant geen gevaar of concurrentie voor de inheemse plantensoorten in natuurgebied Huis ter Heide bij Tilburg.

  Russen uit Amerika

  In 2017 werden er door André Aptroot honderdduizenden Amerikaanse russen aangetroffen in het natuurgebied bij Tilburg. De plantensoort, die eruit ziet als gras, is niet de eerste rus in Nederland. Door heel ons land komen namelijk verschillende russensoorten voor.  Vermoedelijk is deze Amerikaanse rus door de mens meegebracht, want vlakbij het natuurgebied bevinden zich grote Amerikaanse bedrijven en binnen het gebied heeft de plant zich verder verspreid via koeienvlaaien.

  Boswachter Gijs Clements en onderzoeker André Aptroot. Fotograaf: Jacqueline van Dijk  

  Invasief of niet

  De Amerikaanse rus staat vooral in de oevers van zwak gebufferde vennen. Hier staan ook andere soorten, zoals pilvarens, oeverkruid, gesteelde glaskroos en loos blaadjeskruid. Tot nog toe hebben de andere soorten geen last van de Amerikaanse rus. Het kan dus gaan om een ‘gewone’ niet-invasieve exoot, maar het kan zijn dat de rus zich over enkele jaren alsnog invasief gaat ontwikkelen. De soort is echter al zo ver verspreid dat verwijderen niet haalbaar meer is zonder drastische maatregelen. De verwachting is dat de soort binnenkort ook op andere plekken in het land zal opduiken.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media