Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Biobrandstoffen verwoesten regenwoud

  •  
18-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Regenwoud

© regenwoud, bron: pixabay

Milieudefensie en haar Indonesische partnerorganisatie WALHI lanceren 18 september een nieuwe campagne tegen de kap van het laatste regenwoud in Indonesië. Grote stukken bos worden daar in brand gestoken en gekapt voor de productie van palmolie. De palmolie wordt gebruikt in Europese auto’s als biodiesel. Nederland is de grootste investeerder van Europa.

Aanleg palmolieplantages

Regenwoud wordt op grote schaal in brand gestoken voor de aanleg van palmolieplantages. Alleen al deze zomer waren er in Indonesië vele honderden bosbranden. Dit heeft als gevolg dat het regenwoud krimpt, de orang-oetan met uitsterven wordt bedreigd en lokale bewoners hun land en huizen verliezen. Daarnaast veroorzaakt de 'oerwouddiesel' drie keer zoveel CO2-uitstoot in vergelijking tot gewone diesel.  

Invloed palmoliebedrijven

In het vissersdorp Pungkat op Sumatra heeft een groot palmoliebedrijf met illegale vergunning het dorpsbos gekapt. De inwoners kunnen geen boten meer bouwen, hebben geen schoon drinkwater en de vis is grotendeels verdwenen. 

Reactie Milieudefensie

Campagne leider Rolf Schipper van Milieudefensie noemt de bosbranden geen natuurrampen: “De vernietiging van het regenwoud is het gevolg van Nederlands en Europees overheidsbeleid. De natuur en de mensen zijn de dupe. Milieudefensie roept de Europese Unie en de Nederlandse politiek op hier een grens te trekken en een einde te maken aan de bijmenging van voedsel zoals palmolie in diesel. Niet over een poosje maar zo snel mogelijk.” 

Plannen europese commissie

De Europese Unie neemt eind dit jaar een besluit over palmolie als grondstof voor biobrandstoffen in 2021-2030. In de voorliggende plannen van de Europese Commissie is nog ruimte voor palmoliediesel ondanks een brede oproep van het Europees Parlement om een eind te maken aan het gebruik hiervan. 
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.