NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nieuwe garnalensoort duikt op in de Oosterschelde

  gebandeerde-stompkopgarnaal
  Gebandeerde stompkopgarnaal - Fotograaf Peter H van Bragt, Stichting ANEMOON

  Voor de kust van de Oosterschelde is een nieuwe garnalensoort ontdekt door sportduikers en vrijwilligers van Stichting ANEMOON. Het is een kleine garnaal met de wetenschappelijke naam: Philocheras fasciatus. Tot nu toe is er slechts één exemplaar aangetroffen.

  Gebandeerde stompkopgarnaal

  Sportduikers vonden de garnaal in de noordelijke Oosterschelde bij Zierikzee, enkele tientallen meters ten oosten van de Zeelandbrug en op ongeveer vijf meter diepte. Het diertje is nog geen twee centimeter groot is en verstopt zich in het slib van de Oosterschelde. De garnaal valt op door de stompe kop en het witte achterlijf met meerdere donkere dwarsbanden. Een patroon dat sterk afwijkt van de andere garnalensoorten die in de Oosterschelde leven.

  Voor zo ver Stichting ANEMOON weet is deze soort nog niet eerder in de Nederlandse kustwateren, Noordzee of Waddenzee aangetroffen en heeft nog geen Nederlandse naam. Gebaseerd op de kenmerken stelt Stichting ANEMOON voor om de soort de Nederlandse naam ‘Gebandeerde stompkopgarnaal’ te geven.

  Leefgebied gebandeerde stompkopgarnaal

  De gebandeerde stompkopgarnaal heeft een voorkeur voor ondiepe slibrijke zeebodems en wordt elders aangetroffen van 5 tot ruim 50 meter diepte. Hier in de Oosterschelde is het dus in zijn karakteristieke leefomgeving aangetroffen. Om zich te beschermen tegen o.a. predatie kan de garnaal zich ingraven in de slibbodem. Dit gedrag is ook bij dit eerste Nederlandse exemplaar waargenomen. Het is een West-Europese soort: het verspreidingsgebied loopt van de Noorse kust langs de Britse eilanden, Belgische Noordzee en de Franse westkust. De soort is ook in de Adriatische en Middellandse Zee aangetroffen.

  Bron: Nature Today en Stichting ANEMOON

  Geplaatst in: Nieuws