NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nieuwe mode van oude wol

  wol.jpg

  In Nederland gooien we jaarlijks flink wat kleding weg. De afvalberg van broeken, truien en ondergoed is waarschijnlijk nog nooit zo hoog geweest. Het gaat om een hoop van zo’n 235 kiloton aan kleding. Ter vergelijking, zijn dat 350 voetbalvelden vol. Een flink deel van die kleding, namelijk 70% eindigt ook nog eens in de verbrandingsoven.

  Ellen Mensink, voorzitter van het Creative City Lab wil hier iets aan doen. Ze werkt aan een mode-collectie, waarin ze van het materiaal van oude wollen truien, nieuwe kleren maakt. Volgens Mensink is er in Nederland op dit moment zoveel wolafval aanwezig dat je er naar schatting wel 1 miljoen nieuwe truien van kan maken.

  De wolindustrie kwam afgelopen maanden negatief in het nieuws na onthullingen van dierenactieorganisatie PETA. Zo publiceerde ze in augustus een video waarop is te zien dat op grote fokkerijen in Argentinie, schapen structureel worden mishandeld. De video was ook een aanklacht tegen kledingbedrijf Patagonia, die de wol afnam van de bewuste schapenfokkerijen. Het kledingconcern liet na de publicatie weten te stoppen met het inkopen van wol. 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio