NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nieuw motje ontdekt in Nederland

  Nemapogon fungivorella adult Peter Buchner
  Nemapogon fungivorella - Fotograaf: Peter Buchner

  Er is een nieuwe ‘kleine vlinder’ ontdekt in Nederland. De Nemapogon fungivorella is in Wolfheze in een doolhofzwam ontdekt. Aan de onderzijde van de doolhofzwam werden tussen de onregelmatige lamellen duidelijke vraatsporen met korrelige uitwerpselen van insecten gevonden.

  Als Nederlandse naam is ‘benanders houtzwammotje’ voorgesteld. De Nemapogon fungivorella behoort binnen de insectenorde van de vlinders tot een vlinderfamilie, die ook wel motjes of kleine vlinders worden genoemd. Het motje komt het meeste voor in Centraal-Europa, namelijk Polen, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk en Zwitserland.

  Parthenogenese

  Bijzonder in de levenswijze van Nemapogon fungivorella is het optreden van een vorm van parthenogenese, dat wil zeggen de ontwikkeling van een nieuw individu zonder dat daaraan bevruchting vooraf is gegaan. In grote delen van het verspreidingsgebied van Nemapogon fungivorella ontbreken de mannetjes geheel, zodat daar sprake moet zijn van parthenogenesis. Dat laatste bleek bij de Nederlandse kweek echter niet het geval; daarbij bevonden zich enkele mannetjes. Parthenogenesis is in de dierenwereld een veelvormig en complex verschijnsel, dat betrekkelijk weinig voorkomt.

  Meer nieuwe motten in Nederland

  In het afgelopen half jaar is op Nature Today over meerdere nieuwe motten in de Nederlandse fauna. Eerder werden al gemeld dat de gele slakkenspoormot (Phyllocnistis valentinensis), de acaciagratie (Parectopa robiniella) en het verkennertje (Hellula undalis) gevonden zijn in Nederland.

  Lees meer over de ontdekking van de Nemapogon fungivorella.

  Bron: Nature Today

  Geplaatst in: Nieuws