Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw motje ontdekt in Nederland

  •  
19-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
Nemapogon fungivorella adult Peter Buchner

© Nemapogon fungivorella - Fotograaf: Peter Buchner

Er is een nieuwe ‘kleine vlinder’ ontdekt in Nederland. De Nemapogon fungivorella is in Wolfheze in een doolhofzwam ontdekt. Aan de onderzijde van de doolhofzwam werden tussen de onregelmatige lamellen duidelijke vraatsporen met korrelige uitwerpselen van insecten gevonden.
Als Nederlandse naam is ‘benanders houtzwammotje’ voorgesteld. De Nemapogon fungivorella behoort binnen de insectenorde van de vlinders tot een vlinderfamilie, die ook wel motjes of kleine vlinders worden genoemd. Het motje komt het meeste voor in Centraal-Europa, namelijk Polen, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk en Zwitserland.

Parthenogenese

Bijzonder in de levenswijze van Nemapogon fungivorella is het optreden van een vorm van parthenogenese, dat wil zeggen de ontwikkeling van een nieuw individu zonder dat daaraan bevruchting vooraf is gegaan. In grote delen van het verspreidingsgebied van Nemapogon fungivorella ontbreken de mannetjes geheel, zodat daar sprake moet zijn van parthenogenesis. Dat laatste bleek bij de Nederlandse kweek echter niet het geval; daarbij bevonden zich enkele mannetjes. Parthenogenesis is in de dierenwereld een veelvormig en complex verschijnsel, dat betrekkelijk weinig voorkomt.

Meer nieuwe motten in Nederland

In het afgelopen half jaar is op Nature Today over meerdere nieuwe motten in de Nederlandse fauna. Eerder werden al gemeld dat de gele slakkenspoormot ( Phyllocnistis valentinensis ), de acaciagratie ( Parectopa robiniella ) en het verkennertje ( Hellula undalis ) gevonden zijn in Nederland.
Bron: Nature Today

Meer over:

mot
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.