Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hagelstenen maken nieuwe natuur

  •  
27-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Mari

© Beheerder Mari de Bijl laat de gevolgen zien van de hagelbui. Fotograaf: Jeannette Parramore

Een heftige hagelstorm in juni vorig jaar liet een spoor van vernielingen achter in natuurgebied Lange Bleek bij Heeze. Vooral naaldbomen legden massaal het loodje en een compleet orchideeënveld verdronk. Hierdoor ontstond wel een ander ecosysteem met veel nieuwe, onverwachte natuur.

Hagelstenen

De hagelstenen die bij de storm naar beneden kwamen waren zo groot, dat complete bomen en takken afknappen. Door de grote hoeveelheid neerslag konden beheerders lange tijd niks doen, want alles stond onder water. Inmiddels is de natuur zich weer aan het herstellen en zijn er hier en daar bomen weggehaald of gesnoeid. Niet alles wordt aangepakt, want het Brabants Landschap wil ook interessante nieuwe ontwikkelingen niet in de weg staan. 

Stervend en nieuw groen

Zo is er in het bos veel nieuw jong groen opgekomen waar bijvoorbeeld reeën graag op afkomen. Stervende bomen bieden plek aan insecten, en daar zijn bijvoorbeeld spechten weer dol op. Het Brabants Landschap wijdde zelfs een excursie aan deze ontwikkelingen.
Lees meer , met lied van de boswachter

Meer over:

bos, hagelsteen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.