Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe soort maashagedis uit Japan

  •  
09-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
4fb9ebe8-4260-49f9-84cf-0645fa517b6f.jpg
In Japan is een bijzondere fossiel van een mosasaurus (maashagedis) opgegraven. Niet alleen lijkt het om een nieuwe soort te gaan, maar door de goede staat worden er ook opmerkelijke inzichten gedaan. 

Bekijk hier foto's  van het fossiel  en een artist impression
Nachtelijke jager
De Phosphorosaurus ponpetelegans , of ‘fosforhagedis uit een mooie kreek’, is 72 miljoen jaar oud en leefde in de tijd van dinosaurussen als triceratops en tyrannosaurus. Dit zeereptiel werd ongeveer 3 meter en joeg waarschijnlijk ‘s nachts op lichtgevende dieren. Dit stellen wetenschappers op basis van een aantal factoren: 
  • Allereerst had de fosforhagedis binoculair zicht, hun ogen zaten naast elkaar, waardoor ze waarschijnlijk goed diepte konden inschatten. Dit duidt op een actieve jager.
  • Daarbij hadden ze extreme grote ogen, zoals te zien is aan de oogkassen in de schedel. Hun zicht lijkt daarmee een beetje op dat van een nachtelijke jager als de uil. 
  • In de buurt zijn bovendien fossielen gevonden van vissen en inktvissen waarvan huidige levende familieleden soms licht geven. Omdat de flippers niet zo goed ontwikkeld waren, stellen wetenschappers zich een dier voor dat ‘s nachts afwachtte tot een lichtgevende prooi langszwom om vervolgens snel toe te slaan. 
Het fossiel is al in 2009 gevonden maar het duurde lange tijd voordat het steen rondom het fossiel kon worden verwijderd. 
Hagedis uit de Maas
Ook in Nederland leefden verschillende soorten maashagedissen. Zoals de grote neef van de fosforhagedis, de Mosasaurus hoffmanni . Deze gigant had een enorme kop met grote tanden en kon meer dan 16 meter lang worden. In 1998 werd in de ENCI-groeve in de Sint Pietersberg bij Maastricht een vrijwel complete schedel van een andere maashagedis gevonden, de  Prognathodon saturator. En in België is een andere fosforhagedis gevonden, de Phosphorosaurus ortliebi .
Bron: Sciencedaily en Geologie van Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.