Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe theorie over uitsterven dinosauriërs

  •  
14-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dino_03.jpg
Japanse onderzoekers hebben een nieuwe theorie over waarom de dinosauriërs zijn uitgestorven. Een enorme meteorietinslag in Mexico blijft de oorzaak, maar de meteoriet zou in een groot oliereservoir zijn terechtgekomen, met andere gevolgen.
Tot nu toe werd aangenomen dat door een 'droge' inslag veel zwavelzuur in de atmosfeer werd gebracht. Deeltjes daarvan reflecteerden het zonlicht met totale duisternis, zure regen en een wereldwijde winter als gevolg. Planten gingen dood en daarna ook de dieren. De onderzoekers stellen dat dit niet kan, want dan waren alle dieren, dus ook de krokodillen uitgestorven.
Het gevolg van een inslag in een oliebron is anders. De olie zou onder hoge temperaturen verbrand zijn en veel roet in de atmosfeer hebben gebracht, wat zich wereldwijd verspreidde. Dit heeft gezorgd voor een temperatuurdaling van 6 tot 9 graden en minder neerslag. Daardoor zijn er wel planten en dieren uitgestorven, maar konden sommige soorten toch overleven.
Bron: ANP

Meer over:

dinosauriërs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.