Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe vogelachtige dinosoort ontdekt in Teylers

  •  
05-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Ostromia fossiel

© Ostromia, bron: teylersmuseum

De Archaeopteryx, ook wel oervogel, van het Teylers Museum in Haarlem blijkt een fossiel van een nieuw ontdekte dinosaurussoort met veren te zijn, de soort gaat Ostromia heten. Deze “oervogel” heeft zo’n 150 miljoen jaar geleden geleefd. Dit staat in de studie van de Duitse onderzoekers Christian Foth en Oliver Rauhut die vier december is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Evolutionary Biology. 

Oervogel Ostromia

De Archaeopteryx staat bekend als “dé oervogel”, het dier dat tussen de dinosauriërs met veren en de vogels in staat. De Archaeopteryx valt met de gevederde vleugels, een lange dinosaurusstaart en een gebit met kleine scherpe tandjes, tussen de vleesetende dinosauriërs en de vogels in. 

Fossiel specialer dan gedacht

Het Haarlemse fossiel blijkt nu nog specialer. Het was al bekend dat enkele details in het Teylers-exemplaar afwijken van de andere Archaeopteryxfossielen; zo hebben enkele botjes in de vleugel net wat andere lengte-verhoudingen, en ook de vorm van het schaambeen wijkt iets af van de andere fossielen. Rauhut van de Ludwig Maximilians Universiteit München en Foth van het Staatlichen Museum für Naturkunde in Stuttgart vergeleken afgelopen jaar het fossiel uit Teylers met nieuwe vondsten uit China. Ze kwamen tot de conclusie dat de oervogel van Teylers beter past op een plek iets verder terug in de dinosaurus-vogelstamboom, een tak tussen de bekende Archaeopteryx en de kleine roofdinosauriërs in. Uit de studie blijkt dat het exemplaar nauw verwant is aan de Chinese Anchiornis.  

De Anchiornis

is een kleine dinosaurus met veren op de voor- en achterpoten, en deze dino leefde net iets eerder dan Archaeopteryx. “Het fossiel uit Teylers is het eerste lid van die groep buiten China. En samen met de Archaeopteryx is het de tweede soort vogelachtige dinosaurus uit de Jura die buiten Oost-Azië is gevonden. 

Ostromia

Het fossiel is vernoemd naar de paleontoloog John Ostrom. In de jaren ’70 zag hij als eerste dat het Haarlemse fossiel een oervogel moest zijn. Ook Ostrom had de kleine verschillen met de andere Archaeopteryxfossielen in de gaten, maar pas dankzij de nieuwe vondsten uit China konden Foth en Rauhut het Teylers-exemplaar nauwkeuriger in de dino-vogelstamboom plaatsen.
Ostromia groot

© Ostromia, bron: teylersmuseum

Ostromia, bron: Teylersmuseum
Bron: Teylersmuseum
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.