NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nieuwe wc scheidt poep en plas

  vv_newsimg_106947.jpg

  Gehandicapten in een toekomstig activiteitencentrum voor gehandicapten in Meppel krijgen op 1 juni de landelijke primeur van een wc-pot met twee afvoeren. In het ontwerp van Bjartur Swart van ingenieursbureau Grontmij gaan poep en plas gescheiden het riool in.

  Swart zei woensdag de pot te hebben bedacht uit het oogpunt van het milieu. Het nitraat in urine is moeilijk te reinigen. De plas gaat naar een speciale zuiveringsinstallatie in Zwolle.

  Waterschappen, provincies, gemeente Meppel en woningbouwcorporatie WoonConcept hebben samen de onderzoekskosten betaald. Als de wc goed bevalt, komen er mogelijk meer van. Volgens Swart wordt gescheiden afvoer ook belangrijker, omdat urine steeds meer hormonen en medicijnen bevat. Hierdoor kunnen waterorganismen zoals vissen onvruchtbaar worden.

  De wc-pot kost 700 euro, 200 euro meer dan een toilet van dezelfde kwaliteit. Het urinegaatje zit voorin, dus is de man aan te raden zittend te plassen. Als hij toch wil staan, kan hij beter gebruik maken van een urinoir.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws

Meer in Nieuws