NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nieuwe veldgids zweefvliegen

  zweefvlieg
  Zweefvlieg Leucozona lucorum - Foto André Schulten

  Het is zeer lastig om zweeflvliegen te determineren omdat ze meesters in vermommen zijn maar nu is er een nieuwe uitgebreide veldgids waarin alle zweefvliegen van Nederland en België teruggevonden kunnen worden.  

  Meesters in vermomming

  André Schulten zegt het zelf al in de inleiding van de nieuwe veldgids: Zweefvliegen? Nee daar begin ik niet aan. Die lijken allemaal op elkaar. Zweefvliegen zijn belangrijke bestuivers die meesters zijn in mimicry. Ze verhullen hun onschuld in verbluffende vermommingen van wespen, bijen en hommels. Vaak lijken ze zo sprekend op hommels, wespen of bijen dat je simpelweg niet ziet als zweefvliegen. Daarbij komt ook nog eens dat niet alle vliegen die zweefgedrag vertonen zweefvliegen zijn en niet alle zweefvliegen zweven. Soms moeten de zweefvliegen door microscopisch kleine verschillen van elkaar onderscheiden worden. Er is dan ook flink wat doorzettingsvermogen nodig om zweefvliegen te herkennen. En daarbij biedt de nieuwe veldgids 'Zweefvliegen van Nederland en België' uitkomst. 

  Nieuwe veldgids

  De nieuwe veldgids is 161 pagina's dik en rijkelijk voorzien van foto's, illustraties en teksten. Alle uit Nederland en België bekende soorten zijn opgenomen en worden behandelt met soortbeschrijvingen, foto’s, schematische tekeningen en tabellen. Middels een reeks aan sleutels zoals achterlijf zonder vlekken, achterlijf zeer lang en smal of sterk ingesnoerd, op hommels lijkend, etcetera zijn verreweg de meeste soorten op naam te brengen.

  Titel boek: Zweefvliegen van Nederland en België 
  Auteur: André Schulten
  Uitgeverij: Jeugdbondsuitgeverij 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio