NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nieuwkoopse otters krijgen geen tunnels

  otter_32.jpg

  Provincie Zuid-Holland heeft deze week bekend gemaakt dat zij geen ottertunnels aan de Uitweg bij de Nieuwkoopse Plassen gaan plaatsen. Dit tegen alle eerder gemaakte afspraken in. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten is geschokt, verbolgen en teleurgesteld: “De otterrasters die we gefinancierd hebben met donaties van omwonenden betrokkenen staan er al.”

  23.000 Euro heeft de crowdfundingsactie van Natuurmonumenten voor de otter in 2014 opgebracht. Maar liefst 209 personen hebben een steentje bijgedragen om de otter een thuis in de Nieuwkoopse Plassen te geven. Natuurmonumenten heeft dit geld gebruikt voor otterrasters langs de Uitweg bij de Nieuwkoopse Plassen, onder voorwaarde dat Provincie Zuid-Holland zogenaamde ottertunnels zou financieren. Dit was de toezegging die de provincie deed richting Natuurmonumenten. De rasters staan er sinds najaar 2015, maar tot verbijstering van boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten heeft de provincie deze week besloten om geen ottertunnels aan te leggen.

  Otterverkeersborden en rasters
  John Pietersen: “Otterverkeersborden, een raster langs de Uitweg om de otter in goede banen te leiden. Allemaal maatregelen die we hebben genomen in aanloop naar de ottertunnels die Provincie Zuid-Holland had beloofd te gaan aanleggen. Provinciale Staten heeft eind 2014 nota bene zelf verzocht om de tunnels aan te leggen. Deze week werd het plan daarvoor eindelijk voorgelegd aan de Staten. Het is ons onduidelijk waarom het niet door de Staten werd goedgekeurd. Het lijkt erop dat een aantal leden van de Provinciale Staten niet goed hebben opgelet en de otter wordt daar flink de dupe van!”

  “Alleen rasters voorkomen geen dode otters”
  In de Statencommissie Duurzame Ontwikkeling van woensdag 15 juni bleek er onverwacht geen meerderheid in Provinciale Staten te zijn om de ottertunnels aan te gaan leggen. Onbegrijpelijk vindt de boswachter die zelf opgroeide aan de Nieuwkoopse Plassen en de otter hier zag uitsterven en terugkomen. “Alleen rasters plaatsen voorkomt geen dode otters.” Er staat nu een hek op de belangrijkste in- en uitlaat voor de otters. Juist daar kunnen ze het natuurgebied nu niet in of uit. “ De otters worden nu niet op de Uitweg doodgereden, maar wijken uit naar andere onbeveiligde wegen waar ze in ieder geval kunnen oversteken. De drie tunnels in de Uitweg zouden juist hun hoofdroute veilig maken. De eerste otter is al gesneuveld op een andere locatie bij Ruygeborg. Zo triest.”

  Geslaagde crowdfundingactie bewijst groot draagvlak
  Dat er draagvlak bestaat om de otters een veilig thuis te bieden in de Nieuwkoopse Plassen blijkt wel uit de geslaagde crowdfundingsactie die Natuurmonumenten in het voorjaar van 2014 zijn gestart. “Meer dan 200 mensen hebben geld gedoneerd om een ottertunnel aan de Uitweg aan te leggen, de plek waar in 1976 de laatste otter van de Nieuwkoopse Plassen is doodgereden”, vertelt boswachter John. Naar aanleiding van dit succes heeft de provincie toegezegd om met een totaalplan te komen om de Uitweg volledig te beveiligen. “Kennelijk waren een aantal partijen in Provinciale Staten zich niet meer bewust van deze afspraak. We hopen dat de provincie inziet dat ze hier een vergissing heeft begaan en we gaan dan ook zeker in gesprek met hen”.

  Veel verkeersslachtoffers
  Helaas zijn er sinds de terugkomst van de otter in de Nieuwkoopse Plassen in 2014 al diverse dieren verkeersslachtoffer geworden, waaronder een van de otterjongen die waarschijnlijk ter wereld kwam in het natuurgebied. “Otters gaan zwerven, zeker jongen die op een gegeven moment op zoek gaan naar hun eigen plekje.”

  De otter was in 1988 verdwenen uit ons land en heeft sinds de herintroductie in 2002 moeite om weer een plekje te vinden in Nederland. Boswachter John Pietersen: “De otter is een prachtig en waardevol dier voor de Nederlandse natuur. Als roofdier staat hij aan de top van de voedselpiramide en zijn aanwezigheid zegt veel over de kwaliteit van de natuur en het water in de Nieuwkoopse Plassen. De otter is een ambassadeur voor de zoetwaternatuur en internationaal ernstig bedreigd. Het verkeer vormt het grootste gevaar voor de otter. Van de weinige otters in ons land worden er helaas heel erg veel doodgereden, zo’n 1/3e van de populatie!”

  Bron: Natuurmonumenten

  Geplaatst in: Nieuws