NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nieuwkoopse Plassen: groene enclave in de Randstad

  Nieuwkoopse plassen 5

  15.000 smienten en de zwarte ibis - een onverwachte vondst, midden in het groene hart van de Randstad. Vroege Vogels' Menno en Milouska duiken onder in de Nieuwkoopse Plassen, een onberekenbaar en belangrijk veengebied! In de plassen drijft van alles onder water dat je van bovenaf niet kunt zien - daardoor slaan Milouska Meulens en de cameraploeg bijna overboord.

  Plassen door turfwinning

  Het natuurgebied is zo’n 1500 hectare groot, en bestaat met name uit een groot laagveenmoeras en rietlanden. De Nieuwkoopse plassen ligt middenin het groene hart, onder de rook van Schiphol en vlakbij Leiden en Den Haag. De plassen zijn in de 16e eeuw ontstaan door de winning van turf.

  Vroege Vogels ontdekt de groene parels in en om de Nieuwkoopse Plassen. Met natuurlijk de ambassadeur, de otter, die het gebied sinds vijf jaar weer heeft ontdekt. Verder zien we hoe de aalscholvers de lente in hun bol hebben en zich al aan het nestelen zijn, en gaan we op zoek naar de zeldzame noordse woelmuis.

  Nieuwste technieken

  Verderop in het gebied wordt met CSI-achtige methoden onderzocht hoe het met de otters gaat, welke vissen er zwemmen, waar woelmuizen leven, waarom trilveen verdwijnt en hoe het zeldzame schorpioenmosje van de ondergang gered kan worden. Onderzoek moet uitwijzen of wormen kunnen worden ingezet als vuilnisopruimers van het rietmaaisel. Deze methoden geven nieuwe inzichten en maken ontwikkelingen zichtbaar maken die tot nu toe voor ons verborgen bleven. 

  Vroege Vogels TV in de Nieuwkoopse Plassen, vrijdag 19 april vanaf 19.35 uur op NPO 2.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media