Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

NIVON en de VARA

  •  
29-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
vara_radio.jpg
‘Morgenrood, uw heilig gloeien’. Dit lied is een van de socialistische klassiekers en was tot in de jaren ’70 te horen bij de VARA radio, uitgevoerd door het beroemde koor De Stem des Volks. Het was de tijd van de rode familie, waartoe naast de VARA, ook de SDAP (voorloper van de PvdA), Het Vrije Volk en het NVV hoorde. En ook het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk , kortweg het NIVON. Als goede socialist luisterde je naar de VARA radio en ging je de natuur in met het NIVON.
Speciale uitzending
Vroege Vogels zendt zondag 1 november 2015 ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de VARA live vanuit het Hunehuis op de Havelterberg (één van de dertien Nivon-natuurvriendenhuizen in Nederland). In de grote zaal van het Hunehuis ontvangen Milouska en Menno gasten over landschap, natuur en de gezamenlijke historie. Verslaggevers zwermen uit over de Havelterberg om live verslag te doen van de natuur rondom het Hunehuis en de geschiedenis van het landschap van de Havelterberg.
Bioloog Henny van der Windt van de Rijksuniversiteit Groningen vertelt zondag over rol die de rode omroep en de rode natuurorganisatie door de jaren heen hebben gespeeld. En over bijna fusie tussen het NIVON en de VARA.
Van der Windt studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen in de jaren zeventig en promoveerde hier in 1995 op het proefschrift "En dan: wat is natuur nog in dit land?: natuurbescherming in Nederland 1880-1990", onder meer over het beheer van de Waddenzee.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.