NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nog steeds kilo’s afval uit zeecontainers in Waddenzee

  waddenzee
  Waddenzee, foto: SylviavdSteen

  Nog steeds wordt er afval uit de over boord geslagen 342 zeecontainers van het schip MSC Zoe gevonden in de zee boven de Waddeneilanden. Stichting Duik de Noordzee Schoon meldt dat er nog zo’n 800.000 kg afval in zee ligt. Tijdens een negendaagse duikexpeditie van de stichting werd veel afval opgeruimd.

  Stichting Duik de Noordzee Schoon roept samen met het Wereld Natuur Fonds en Stichting de Noordzee rederij MSC op om haar verantwoordelijkheid te nemen bij het weghalen van het afval. De stichting zegt dat er tot nu toe slechts een fractie van de beloftes is nagekomen.

  Met de hand opruimen

  Allerlei overboord geslagen spullen zoals speelgoed, auto-onderdelen en batterijen worden nog gevonden op stranden en in visnetten. Tijdens de duikexpeditie werden er op verschillende locaties grote hoeveelheden afval geborgen zoals reiskoffers, pannen en kinderjassen. De initiatiefnemers van het opruimen pleiten voor een professioneel onderzoek naar de ecologische impact van een dergelijk voorval. En ook voor structurele beleidsaanpassingen om soortgelijke rampen in de toekomst te voorkomen.

  Professionele bergingsschepen, vrijwilligers en vissers hebben zich de laatste maanden ingespannen om zee en strand vrij te maken van afval van de containerschepen. Er is toen ruim 5000 kg afval opgeruimd maar er is nog veel afval wat niet op te ruimen valt, zoals plastic korrels en piepschuim. Ook zijn er veel spullen weggedreven.

  Duikexpeditie

  “Ons doel is een schone en gezonde Noordzee. In de voorgaande 13 expedities hebben wij 60.000 kg aan afval uit de Noordzee opgeruimd. Tijdens de ramp met de MSC Zoe is in één keer 53 maal deze hoeveelheid overboord geslagen” aldus expeditieleider Ben Stiefelhagen.

  Bron: Stichting Duik de Noordzee Schoon

  Geplaatst in: Nieuws