NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Nomadische sterns

  K5II9911.jpg

   In het Zuidlaardermeergebied zijn bijzondere sterns neergestreken. Sinds drie jaar broedden er al witwangsterns, maar dit jaar is daar ineens ook een kleine kolonie witvleugelsterns bijgekomen. De vele broedende zwarte sterns maken het feest voor beheerder Groninger Landschap compleet.

  Flex
  Sternenonderzoeker Jan van der Winden ontdekte dat soorten als de zwarte stern er een vrij flexibel reisgedrag op na houden. Zomer en winterverblijf liggen redelijk vast, maar de wegen daar naartoe kunnen behoorlijk verschillen, zo merkte hij uit zenderonderzoek. "Mogelijk verkennen deze vogels tijdens de trek potentieel nieuwe broed- of voedselgebieden. De dichtstbijzijnde kolonie witvleugelsterns zit in Polen, maar ik sluit niet uit dat die ook tijdens zo'n verkenningstocht het Zuidlaardermeer hebben ontdekt", vertelt Van der Winden in onze reportage.

  Witvleugel of wang
  Witvleugelsterns lijken enigszins op zwarte sterns, maar in 'broedkleed' hebben ze een witte voorvleugel. Witwangstern lijken in eerste instantie wat meer op visdiefjes, maar hebben een duidelijke witte wang. Die steekt in de broedtijd duidelijk af tegen het zwarte petje en het grijze lijf.

  Bovenste foto's: (c) Rob Buiter


  Witwangstern. Fotograaf: Andres


  Witvleugelstern. Fotograaf: kees499

  Cameratoezicht
  De Oostpolder en ook de Kropswolderpolder bij het Zuidlaardermeergebied zijn door de bijzondere sterns een ware trekpleister geworden voor vogelaars. Helaas trekken dit soort vogels ook een ander soort verzamelaars, waardoor beheerder Groninger Landschap permanent cameratoezicht heeft moeten instellen.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media