Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nomadische sterns

  •  
03-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
K5II9911.jpg
 In het Zuidlaardermeergebied zijn bijzondere sterns neergestreken. Sinds drie jaar broedden er al witwangsterns, maar dit jaar is daar ineens ook een kleine kolonie witvleugelsterns bijgekomen. De vele broedende zwarte sterns maken het feest voor beheerder Groninger Landschap compleet.
Flex
Sternenonderzoeker Jan van der Winden ontdekte dat soorten als de zwarte stern er een vrij flexibel reisgedrag op na houden. Zomer en winterverblijf liggen redelijk vast, maar de wegen daar naartoe kunnen behoorlijk verschillen, zo merkte hij uit zenderonderzoek. "Mogelijk verkennen deze vogels tijdens de trek potentieel nieuwe broed- of voedselgebieden. De dichtstbijzijnde kolonie witvleugelsterns zit in Polen, maar ik sluit niet uit dat die ook tijdens zo'n verkenningstocht het Zuidlaardermeer hebben ontdekt", vertelt Van der Winden in onze reportage.
Witvleugel of wang
Witvleugelsterns lijken enigszins op zwarte sterns, maar in 'broedkleed' hebben ze een witte voorvleugel. Witwangstern lijken in eerste instantie wat meer op visdiefjes, maar hebben een duidelijke witte wang. Die steekt in de broedtijd duidelijk af tegen het zwarte petje en het grijze lijf.
Bovenste foto's: (c) Rob Buiter
Witwangstern-andres
Witwangstern. Fotograaf: Andres
Witvleugelstern-kees499
Witvleugelstern. Fotograaf: kees499
Cameratoezicht
De Oostpolder en ook de Kropswolderpolder bij het Zuidlaardermeergebied zijn door de bijzondere sterns een ware trekpleister geworden voor vogelaars. Helaas trekken dit soort vogels ook een ander soort verzamelaars, waardoor beheerder Groninger Landschap permanent cameratoezicht heeft moeten instellen.
sterns
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.