Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noordzeereservaten

  •  
07-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Het was vorig jaar even groot nieuws. Staatssecretaris Henk Bleker van natuur sprak zich uit vóór het instellen van zeereservaten in de Noordzee. Zo zei hij dat het belangrijk is om bepaalde gebieden in zee af te sluiten voor de visserij. Wat is er waargemaakt van die belofte? Twee dagen na World Ocean Day maken we de balans op met professor Han Lindeboom van IMARES, die al sinds de jaren ’90 pleit voor het instellen van zeereservaten op de Noordzee.
Noordzee grootste natuurgebied
Vrijdag 8 juni wordt wereldwijd World Ocean Day (WOD) gevierd. Een dag die in 1992 op de "Earth Summit" van de Verenigde Naties in Rio de Janeiro in het leven is geroepen om mensen bewust te maken van de problemen in zeeën en oceanen en wat deze voor ons betekenen. Ook de Noordzee het grootste natuurgebied van Nederland, staat onder druk. In 2010 maakte de Natuurbalans bekend dat de biodiversiteit in zee nog maar 40% is van wat het ooit geweest is.
Actie en tentoonstelling
Vorig jaar voerde Greenpeace actie op de Klaverbank in de Noordzee door een gebied af te sluiten voor schadelijke bodemvisserij. De milieuorganisatie plaatste enkele tientallen grote natuurstenen in het gebied, dat grote ecologische waarde heeft.
In het Oceanium van Diergaarde Blijdorp is vanaf dit weekend een permanente tentoonstelling te zien over zeereservaten. Kijk hier voor meer informatie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.