Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noorse Lofoten: de natuur gaat voor olie en gas

  •  
18-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
noorwegen_02.jpg
Geen olie- en gasboringen in de Lofoten. Deze belangrijke beslissing werd enkele dagen geleden genomen door de Noorse regering. Het besluit betekent goed nieuws voor de unieke natuur op en rond deze eilandengroep in het noorden van Noorwegen.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF), dat al bijna tien jaar campagne voert voor behoud van de Lofoten, prijst de Noorse regering omdat voorrang geeft aan natuurbehoud in plaats van de exploitatie van olie en gas. Het besluit is in ieder geval geldig tot de verkiezingen voor een nieuwe regering in 2013.
Het gebied rond de Lofoten biedt onderdak aan unieke koudwaterriffen, groepen orka’s, potvissen en aan de grootste kolonies zeevogels in Europa. Daarnaast is het een voortplantingsgebied voor de grootst overgebleven kabeljauwpopulatie.
Het WNF voert al sinds 2003 campagne voor de bescherming van de Lofoten. Het was in dat jaar dat de Noorse overheid het moratorium op olie- en gasexploitatie in het leven riep. Een mogelijke opheffing van dit verbod zou rampzalig zijn voor het natuurgebied.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.