NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Noorse Lofoten: de natuur gaat voor olie en gas

  noorwegen_02.jpg

  Geen olie- en gasboringen in de Lofoten. Deze belangrijke beslissing werd enkele dagen geleden genomen door de Noorse regering. Het besluit betekent goed nieuws voor de unieke natuur op en rond deze eilandengroep in het noorden van Noorwegen.

  Het Wereld Natuur Fonds (WNF), dat al bijna tien jaar campagne voert voor behoud van de Lofoten, prijst de Noorse regering omdat voorrang geeft aan natuurbehoud in plaats van de exploitatie van olie en gas. Het besluit is in ieder geval geldig tot de verkiezingen voor een nieuwe regering in 2013.

  Het gebied rond de Lofoten biedt onderdak aan unieke koudwaterriffen, groepen orka’s, potvissen en aan de grootste kolonies zeevogels in Europa. Daarnaast is het een voortplantingsgebied voor de grootst overgebleven kabeljauwpopulatie.

  Het WNF voert al sinds 2003 campagne voor de bescherming van de Lofoten. Het was in dat jaar dat de Noorse overheid het moratorium op olie- en gasexploitatie in het leven riep. Een mogelijke opheffing van dit verbod zou rampzalig zijn voor het natuurgebied.

  Bron: WNF

  Geplaatst in: Nieuws