Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noorwegen moet stoppen met walvisjacht

  •  
13-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
242 keer bekeken
  •  
Walvis_Gregory-_Slobirdr_-Smith-Flickr.jpg

© Fotograaf: Gregory "Slobirdr" Smith (Flickr Creative Commons)

Een ruime meerderheid van het Europees Parlement heeft een motie van de Partij voor de Dieren gesteund die Noorwegen oproept de commerciële jacht op walvissen te staken. Daarnaast wil het Europarlement dat het Noorse walvisvlees niet langer via Europese havens wordt verscheept naar Japan.

Verboden jacht

Sinds 1986 is de jacht op walvissen wereldwijd verboden, maar Noorwegen, Japan en IJsland weigeren om zich aan dit verbod te houden. Sinds het verbod heeft Noorwegen meer dan 13.000 walvissen gedood. Dit jaar is het land van plan om 999 dieren te doden.

Havenverbod

Het Europees Parlement roept Noorwegen op om zich neer te leggen bij het internationale verbod. Het parlement kan het land alleen niet dwingen te stoppen met de jacht, omdat Noorwegen geen lid is van de EU. Wel kan het Europees Parlement ervoor zorgen dat het walvisvlees niet via EU-havens vervoerd mag worden. Zo'n verbod kan de walvishandel wel degelijk deren, want in oktober 2016 werd bijvoorbeeld al een kleine drieduizend kilo aan walvlisvlees verscheept via havens in Duitsland, Frankrijk en Malta.
Milieu-organisaties waarschuwen dat de Noorse export van walvisvlees steeds verder toeneemt. Nu het Europees Parlement het voorstel van de Partij voor de Dieren heeft gesteund, is het aan de Europese Commissie en de 28 EU-landen om te beslissen of het verschepingsverbod voor walvisproducten er inderdaad komt. De Partij voor de Dieren is in ieder geval blij met de steun: “Deze uitspraak van het Europees Parlement verhoogt de internationale druk op Noorwegen. Walvisjacht is wreed en vormt een gevaar voor het voortbestaan van deze indrukwekkende dieren,” zegt Europarlementariër Anja Hazekamp van de partij.
Bron: Partij voor de Dieren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.