Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noordelijke IJszee vol plastic

  •  
21-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schip onderzoek - niet hergebruiken!

© Bron: Tara Expeditions Foundation - Anna Deniaud

Dat de Stille Oceaan gevuld is met plastic soep was al bekend, maar er blijkt nu ook een enorme hoeveelheid plastic aanwezig te zijn in de Noordelijke IJszee. Wetenschappers praten al over een plastic rijst, zo klein zijn de miljarden korreltjes plastic die daar nu ronddrijven.
Beluister het interview met oceanograaf Erik van Sebille:

Europa

Drie jaar lang deed een team van wetenschappers uit acht landen, onderzoek om de wereldwijde kaart van drijvend plastic afval volledig te maken. Vrijwel alle plastic deeltjes in de Noordelijke IJszee komen uit Europa en de Verenigde Staten. Het afval komt met golfstromen mee uit de Noord-Atlantische Oceaan naar het Arctische gebied. Vooral rond Nova Zembla hebben onderzoekers grote hoeveelheden plastic van Amerikaanse en Europese herkomst gevonden.
Het afval in deze zeeën kan volgens de wetenschappers nog bedreigender zijn dan de plastic soep in de Stille Oceaan. De Noordpool wordt immers al zwaar getroffen door de klimaatverandering en nu komt daar het immense plastic probleem bovenop.
De Nederlander Erik van Sebille, oceanograaf aan de Universiteit Utrecht, werkte mee aan het onderzoek. Hij noemt de plastic soep in de IJszee zeer kwalijk. In zijn onderzoek draaide hij de oceaanstromen 'terug' om erachter te komen waar de plastic deeltjes vandaan komen.
Stromingen Noordelijke ijszee

© Bron: Tara Expeditions Foundation - Andres Cozar

Bron: Andres Cozar

Oplossing

De enige oplossing om verdere vervuiling van dit unieke gebied te voorkomen, is dat wij als Europeanen er zorg voor dragen dat er niet nog meer plastic in oceanen terecht komt. 
Tijdens de expeditie zijn mooie foto's gemaakt. 
Zeehond voor schip expeditie

© Bron: Tara Expeditions Foundation

Bron: Anna Deniaud - Tara Expeditions Foundation
Noordelijke ijszee schip

© Bron: Tara Expeditions Foundation

Bron: Francois Aurat - Tara Expeditions Foundation
Expeditie foto noordelijke ijszee

© Bron: Tara Expeditions Foundation

Bron: Anna Deniaud - Tara Expeditions Foundation
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.