Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Octopus gesignaleerd in de Oosterschelde

  •  
25-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Kleine achtarm octopus

© achtarm, fotograaf: marc devalckeneer

Twee Belgische sportduikers hebben een octopus gezien in de Oosterschelde. Een bijzondere waarneming, octopussen worden namelijk niet vaak gezien in de Noordzee. Waarschijnlijk gaat het om een kleine achtarm. Voor zover bekend is deze soort zelfs nog niet eerder waargenomen in de Zeeuwse Delta.

Achtarm Octopus

Er komen diverse inktvissen voor in de Waddenzee, Nederlandse Noordzee en Zeeuwse Delta. Onder andere de dwerginktvis, verschillende soorten pijlinktvissen en de zeekat. De allergrootste zijn de achtarmen. Er bestaan meerdere geslachten en families van octopusachtigen, de achtarmen zijn de meest algemene familie. Er zijn twee soorten achtarmen; de gewone achtarm en de kleine achtarm. De gewone is de meest zeldzame achtarm en kan een meter lang worden. De kleine achtarm kan 50 centimeter worden en komt iets vaker voor. De duikers zagen de octopus op 16 meter diepte. het dier verstopte zich meteen waardoor alleen het achterste deel gefotografeerd is. 
Octopus

© Octopus, bron:Marc Devalckeneer

Achtarm, fotograaf: Marc Devalckeneer
Door de beperkte foto’s is het lastig te zien om welke soort het gaat. De kleine stekel en de mantelhuid suggereren dat het gaat om een kleine achtarm.

Octopussen in de Noordzee

De populatie Achtarmen in de Noordzee staat sterk onder druk door de bodemvisserij. In de jaren ’60 – ’80 van de vorige eeuw daalde het aantal waarnemingen van Achtarmen in de Noordzee. Ondanks meer onderzoek zijn er daarna niet meer achtarmen waargenomen. Voorlopig moeten we vaststellen dat de Kleine achtarm die deze zomer in de Oosterschelde is aangetroffen een dwaalgast is, die er mogelijk nog steeds zwemt of nog waarschijnlijker op de bodem tussen stenen verborgen zit.
Bron: Stichting Anemoon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.