NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Ode aan de spreeuw

  f4e886ae57.jpg
  Fotograaf: ReneAkkies

  Het is niet een van de meest opvallende vogels die we in Nederland kennen maar als je hem beter bekijkt is het een prachtdier: de spreeuw. Zijn veren zijn zwart, maar als de zon er op schijnt krijgen ze een prachtige groenpaarse glans. Het verenkleed van de spreeuw is bezaaid met kleine witte spikkels. De vogels pikken bij voorkeur insecten, kevers en wormen uit het gras.  

  Koos Dijksterhuis (schrijver, journalist en dichter en columnist) brengt met zijn boek 'De Spreeuw' een ode aan deze vogel.

  Versieren en imiteren
  Hij beschrijft hoe het mannetjesspreeuw z'n nest met bloemknoppen en andere prachtige attributen versiert. Allemaal om het vrouwtje te lokken. En over hun imitatiekunsten want spreeuwen imiteren als de beste. Er werd zelfs ooit een voetbalwedstrijd stilgelegd omdat er voortdurend een scheidsrechterfluitje klonk. Het bleek een spreeuw te zijn !

  Naast Koos Dijksterhuis was ook Mozart een groot bewonderaar van deze zeer muzikale vogel. Op 27 mei 1884 schreef Mozart in zijn aantekeningenboekje dat hij een spreeuw had gekocht. Als in 1787 zijn geliefde spreeuw sterft heeft Mozart het zwaar. Hij begraaft het vogeltje en schrijft vervolgens 'Ein Musikalischer Spass' (KV 522). Een muzikale grap die volgens kenners uit een lofzang voor de spreeuw bestaat.

  In de jaren tachtig van de vorige eeuw waren rond de 1,3 miljoen spreeuwen in Nederland. Tien jaar later was dat aantal al gezakt naar minder dan een miljoen.  Mogelijke oorzaken voor deze afname zijn intensieve landbouw, toename van haviken en sperwers in bosgebieden en verdwijnen van geschikte nestplaatsen in stedelijk gebied.

  Voedselschaarste en vergiftiging van het voedsel spelen ook een rol bij de sterfte van de jonge spreeuwen. Spreeuwen eten emelten en engerlingen. Deze larven van langpootmug en meikever gelden als schadelijk voor grasland en worden daarom vaak bestreden met pesticiden. Hierdoor sterven veel jonge spreeuwen al in het nest.

  Koos Dijksterhuis vat het in zijn boek als volgt samen : “Spreeuwen zijn overal waar mensen zijn, maar nemen in aantal af door toedoen van dezelfde mensen bij wie ze onderdak vonden. "

  De Spreeuw door Koos Dijksterhuis ligt vanaf donderdag 12 mei in de boekwinkel.
  ISBN: 9789045029108
  Atlas Contact, Uitgeverij

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio