Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ode aan het ei en bomenleven

  •  
19-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
foto_a_reeuwijk.png
Vroege Vogels reikt zondag 16 oktober voor de vierde maal de Jan Wolkers Prijs uit, voor het beste Nederlandse natuurboek. De boeken stromen al binnen.
Wat waren de meest bijzondere internationale natuurboeken van het afgelopen halfjaar? Schrijver en recensent Alexander Reeuwijk, twee jaar geleden nog genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs, over twee groene pareltjes, die recent zijn verschenen.
Van de Britse schrijver Tim Birkhead, een van de grootste vogelkenners ter wereld, verschijnt nu het boek 'the most perfect thing'. In het Nederlands: het vogelei. Birkhead is hoogleraar diergedrag en wetenschapsgeschiedenis aan de universiteit van Sheffield en mateloos gefascineerd door het gedrag van vogels. Hij schreef eerder het boek 'de zintuigen van vogels'. 
In het vogelei beschrijft Birkhead de reis vanaf de vorming en de bevruchting tot het uiteindelijke uitkomen van het ei. En probeert hij een antwoord te vinden op vragen als: waarom hebben eieren de vorm die ze hebben?
Een aantal maanden geleden verscheen 'het verborgen leven van bomen' van de Duitse boswachter Peter Wohlleben. Hij beschrijft het leven van bomen als die van een menselijke familie. Over communicerende eiken, het geheim van stokoude woudreuzen en het bos als natuurlijke waterpomp. In Duitsland het beste non-fictieboek van 2015. 
Alexander Reeuwijk is schrijver en reiziger. Hij schreef meerdere boeken, zoals ‘Darwin, Wallace en de anderen’ en ‘Reizen tussen de lijnen’ (uitgeverij AtlasContact). Vorig jaar verscheen zijn reisboek over Iran: achter de sluier het land.
Boekgegevens
Titel: Het verborgen leven van bomen
Auteur: Peter Wohlleben
Vertaald door Bonella van Beusekom
Uitgeverij: Lev
Prijs: 19,95
Pagina’s: 222
ISBN 978-94-0050-732-6
Titel: Het vogelei; wonder van volmaaktheid
Auteur: Tim Birkhead
Uitgeverij: De bezige bij
Prijs: 24,99
Pagina’s: 320
ISBN 978-90-2349-924-4
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.