Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Olievlek voor Texel wordt opgeruimd

  •  
28-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
olievlek olie pixbay

© olievlek, foto: pixabay

Voor de kust van Texel zijn de Kustwacht en Rijkswaterstaat bezig om olie uit het zeewater te halen. Sinds woensdag drijft er een olievlek op de Noordzee, ten westen van Texel. Het opruimen heeft woensdag urenlang geduurd maar moest gestaakt worden omdat het donker werd. Vandaag, donderdag, gaat het schoonmaken verder.
Op satellietbeelden werd woensdagochtend de vlek voor het eerst gezien. Toen bevond de vlek zich op enkele tientallen kilometers voor de kust. Sindsdien drijft de olie langzaam richting de Waddeneilanden. Het is onbekend waar de olie vandaan komt.
Het gaat, volgens de Kustwacht, om een relatief kleine hoeveelheid olie van ongeveer 4000 tot 17.000 liter.

Schoonmaken

Het water wordt schoongemaakt met behulp van een veegarm. Vervolgens wordt de olie opgezogen. Alleen de dikke plakken worden weggehaald. Niet het dunne gekleurde laagje op het water, want dan zou alleen water worden opgezogen.
De Waddenvereniging laat in een reactie weten dat er meer gedaan moet worden door de politiek om dit soort olievervuiling tegen te gaan. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Tweede Kamer in een brief over de verontreiniging geïnformeerd.
Bron: NOS

Meer over:

olie, olievlek, wadden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.