NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Olifantblog: Goed gevoel

  olifant_52.jpg

  De CoP na twee weken afgesloten met een buitengewone comité vergadering. Deze vergadering was de laatste kans om onze roep om steviger maatregelen voor controle op illegale ivoorhandel vastgelegd te zien worden. Tot op het laatste moment spannend dus. Het resultaat is een lijst aanbevelingen wat de landen moeten doen. Wij hadden wat meer verwacht, dus nu moeten we blijven opletten of ze doen wat ze hebben beloofd, en of de CITES autoriteiten maatregelen nemen als ze dat niet doen.

  Veel bereikt
  Behalve het olifanten verhaal hebben we deze twee weken veel bereikt voor de neushoorn, bepaalde bedreigde boomsoorten, en natuurlijk de haaien. Dat is toch wel het beste verhaal van vandaag. Na twintig (!) jaar roepen om bescherming van de haaien is het eindelijk zo ver. Voor deze eerste stap in natuurbescherming op zee is het woord historisch al gevallen. En het feit dat dit met duidelijke meerderheid gebeurt, en dat CITES de mogelijkheid biedt om daadwerkelijk wat te doen is hoopgevend.

  Wildlife Crime campagne
  Behalve de beesten, in en buiten water, de bomen, planten en natuurlijk de Corsicaanse koninginnepage die van lijst I naar II verplaatst is omdat het goed met haar gaat, zijn er ook een paar andere goede dingen die me bij zullen blijven. Ons thema van de Wildlife Crime campagne is door velen overgenomen, en is nu echt “mainstream” geworden. Het aanpakken van de vraag naar wildproducten is eindelijk opgenomen in de conventie. En ook niet onbelangrijk, we hebben een toenemend initiatief gezien bij de zuidelijke landen, die meer uitgesproken waren en meer gecoördineerd optraden dan voorheen. Nu even geen beren op de weg zien, wij genieten met zijn allen hier van de bereikte successen, en delen het gevoel dat we echt wat bereikt hebben. Jaja, onder het genot van een afscheidsbiertje natuurlijk.

  Tijdens de CITES conferentie in Bangkok komen vertegenwoordigers van 176 landen in Thailand bijeen om de wereldwijde handel in wilde dieren te bespreken. Belangrijk onderwerp op conferentie is het stropen van Afrikaanse olifanten. Christiaan van der Hoeven is specialist Wildlife Crime en olifantenexpert van het Wereld Natuur Fonds.

  Geplaatst in: Weblog

Meer in Weblog