Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Olifanten en hyena's op het strand

  •  
07-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Langedoen_keutel_SAM_0219.jpg
Het meest verse stukje Nederland is Maasvlakte2. De afgelopen jaren is van meer dan 200 miljoen kuub zand uit de Noordzee dat nieuwe havengebied aangelegd. In die zandzee liggen fossielen en andere natuurlijke overblijfselen soms voor het oprapen. In het donker op zoek naar mammoeten, hyenakeutels en bosolifanten...
Walter Langendoen loopt voordat hij aan het werk gaat altijd een uur met zijn honden over het Maasvlaktestrand. In de laatste twee jaar vond hij honderden stukjes uit het verleden. Met een zeer oud stukje mensenschedel haalde hij de landelijke pers.
De Noordzee tussen Engeland en Nederland was ooit, tienduizenden tot miljoenen jaren geleden, een steppelandschap waar mamoeten, neushoorns en hyena's leefden. Hun tanden, kiezen en botten liggen nu op het opgespoten strand. Of onder de oppervlakte. De bewegingen van de zee leggen steeds weer iets nieuws bloot. Voor archeologen en paleontologen is dit een uniek gebied.
Vroege Vogels gaat met Walter Langendoen én zijn honden mee op de zoektocht in het donker...
In het Bezoekerscentrum Futureland op Maasvlakte2 zijn vondsten van Walter Langendoen tentoongesteld. Ook geeft deze ervaren strandzoeker vanuit Futureland regelmatig expedities.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.