Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Olifantenblog: Eerste goede nieuws Bangkok?

  •  
04-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
thailand_01.jpg
De conferentie is gestart. Met de nodige opwinding mag ik wel zeggen. Ook vanwege Miss Universe 2005 en een groep Thaise kinderen die voor ons campagne voerden, maar vooral door de openingstoespraak van de Premier van Thailand. Onze oproep aan de Thaise premier om de handel in ivoor in Thailand te verbieden, heeft hoogstwaarschijnlijk resultaat gehad, mede door de meer dan 1,3 miljoen handtekeningen, ook de uwe!
Hoogstwaarschijnlijk, omdat we na intensief beluisteren, nalezen, en nog drie keer beluisteren van de speech haar hebben horen zeggen dat ze “de nodige aanpassingen van de wetgeving zal doorvoeren, met als doel de ivoorhandel te stoppen”. Dat is helder genoeg, toch? Helaas zei ze niet per wanneer. Dat is jammer, aangezien ze nu theoretisch de mogelijkheid heeft om eindeloos te traineren bij het ondernemen van concrete actie. Nu moeten wij en alle anderen hier de Thaise regering achter de broek te zitten om hen vóór het einde van de conferentie zover te krijgen een uitspraak te doen over wanneer ze hun plannen zullen uitvoeren. Zodat wij hen daaraan kunnen houden, en als ze dat dan niet doen wij alsnog kunnen oproepen tot sancties.
Klinkt allemaal wat zwakjes, wij Nederlanders zijn gewend om botweg te vragen of eisen om een uitspraak, en wel hier en nu. Maar wat ik van de diplomatiek beter onderlegden in onze delegatie begrijp is dat het echt wel een doorbraak is dat Thailand zich voor het eerst heeft uitgesproken voor het stoppen van ivoorhandel. Soit.
Het is als gedragsbioloog enorm fascinerend om de hectiek te observeren bij onze delegatie over wat je wel en wat je niet kan zeggen naar aanleiding van een uiterst politieke en vage speech, en hoe dat dan mondiaal gelanceerd wordt via alle sociale media. Met als grootste vraag elke keer: houden wij ons aan onze standpunten? We zullen zien wat er bereikt is over twee weken.
Tijdens de CITES conferentie in Bangkok komen vertegenwoordigers van 176 landen in Thailand bijeen om de wereldwijde handel in wilde dieren te bespreken. Belangrijk onderwerp op conferentie is het stropen van Afrikaanse olifanten. Christiaan van der Hoeven is specialist Wildlife Crime en olifantenexpert van het Wereld Natuur Fonds. Luister ook naar het interview van 17 februari 2013
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.