Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ondergrondse CO2-opslag bij Barendrecht

  •  
11-02-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
co2.jpg
De bijna uitgeputte aardgasvelden bij Barendrecht worden waarschijnlijk gebruikt als CO2-opslag. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), Shell Pernis en CO2-leverancier voor tuinbouw Ocap nemen het initiatief om CO2 in de gasvelden te stoppen. Het zou voor het eerst zijn dat kooldioxide (CO2) onder de grond wordt opgeslagen, meldt een woordvoerder van Shell Pernis.
Als eerste willen de drie bedrijven in 2010 het aardgasveld Barendrecht gebruiken. Dat is nu nog in gebruik, maar bijna leeg. Daarna komt het veld Barendrecht Ziedewij in aanmerking. Ocap zorgt voor het transport van Pernis naar de velden toe, Shell levert de kooldioxide en de NAM is verantwoordelijk voor de opslag. Volgens projectleider NAM kan er in totaal 10,3 miljoen ton CO2 in de oude gasvelden. Dat is genoeg voor ongeveer 25 jaar opslag. Een woordvoerder van de CO2-leverancier voor de tuinbouw meldt dat het in dit geval om een proef gaat. "Zo kan ervaring worden opgedaan met de opslag van CO2."
De drie bedrijven denken zo een bijdrage te leveren aan de vermindering van broeikasuitstoot. Door de kooldioxide in lege gasvelden op te slaan, komt het niet in de buitenlucht. Volgens de woordvoerder van Shell is CO2 niet gevaarlijk. De geur- en kleurloze stof kan niet exploderen. Alleen als het in grote hoeveelheden in een ruimte komt is het gevaarlijk. Het verdrijft dan zuurstof. De kans daarop is klein volgens de Shell-woordvoerder. De gasvelden zitten op ruim tweeduizend meter diepte.
Momenteel gebruiken glastuinbouwbedrijven in het Westland CO2 om planten beter te laten groeien. Bomen en planten hebben CO2 nodig om te groeien. De gezuiverde uitstoot wordt vanuit Pernis naar de tuinders getransporteerd, die het aan de planten 'geven', zegt de woordvoerder van Ocap. Shell Pernis produceert meer kooldioxide dan de tuinders gebruiken. Aan het eind van dit jaar wordt een definitieve beslissing verwacht. De overheid moet goedkeuring geven aan het project waarvoor meerdere partijen zich kunnen inschrijven.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.