NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Boerenzwaluwen onderzoeken in de stal

  Boerenzwaluw
  Rob Buiter

  Vader en zoon Bil, uit het Friese Lippenhuizen delen een passie: vogelonderzoek. Zo doen Willem en Wender al jaren onderzoek naar de boerenzwaluwen in een aantal boerderijen bij hen in de buurt. Met kleurringetjes maken ze de vogels individueel herkenbaar, om vervolgens met kleine cameraatjes bij de nesten bij te houden wie het met wie doet over de verschillende jaren. 

  Nestkeuze

  Zo ontdekten ze dat mannetjes en vrouwtjes vaak bij hetzelfde nest terugkeren als waar ze het jaar daarvoor ook jongen hebben grootgebracht. Keert alleen het mannetje het volgend jaar terug, dan bezet die meestal ook het oude nest. Keert alleen een vrouwtje terug uit Afrika, dan belandt ze vaak in een ander nest.

  Beeldonderzoek

  Met kleine camera's leggen vader en zoon de zwaluwen vast. Zo komen ze meer te weten over de paartjes en over de jongen. De beelden worden gemaakt voor het onderzoek en de camera's zijn niet verstorend voor de vogels. 

  Een van de boerderijen waar ze de zwaluwen volgen is het melkveebedrijf van Theunis Algra (l) uit Hemrik. Op deze foto ringt Wender (r) de jongen uit een van de vele nesten in de schuur van Algra. Fotograaf: Rob Buiter

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media